Hero image

Abbey Wood


Description of Works
Working with the London Borough of Bexley, FM Conway restored and improved Harrow Manorway flyover, the entry point to the Crossrail station. FM Conway led a major series of structural and public realm works that helped put Abbey Wood on the map as a thriving neighbourhood with great connections.

Delivering Innovation

Paul Williams, Contracts Manager at FM Conway, explained the scale of the task:
“Flyovers are not traditionally the most welcoming of structures and in this case the late 20th century structure needed a comprehensive overhaul to make sure it provides a safe and attractive entrance to Abbey Wood from the station.” 

A major part of the works was the replacement of the concrete and steel parapets on either side of the flyover – a highly technical task where the team had to shutter and pour concrete at height. The most obvious change for users of the flyover, however, was the transformation on the public space, as Paul noted:

“As part of the project, our civil engineering construction team created new footways along the flyover with better drainage, as well as a new set of traffic lights and a Toucan crossing into the station to ensure that access is as easy as possible for pedestrians. 

“We also installed two new bus shelters and converted an old bus stand into a cycle shelter to build better connections for those taking onward journeys to and from the station.” 

These improvements are reflected across the wider town centre, with the train station works acting as a catalyst for further projects, creating an attractive environment for residents and commuters around and underneath the flyover, introducing new lighting as well as trees, soft landscaping and benches. Paul explained:

“Throughout the project the design had the desire to create a high-quality village-style environment that encouraged people to stop and enjoy the area, rather than simply passing through.  This was achieved in the material we used, from durable but attractive granite setts outside the train station forecourt to York stone paving and high-quality lighting designs.
 

Abbey Wood thumbnail

“Throughout the project the design had the desire to create a high-quality village-style environment that encouraged people to stop and enjoy the area, rather than simply passing through.  

Paul Williams - Contracts Manager at FM Conway
Outcomes

Working with Bexley Council and Peabody, we were able to bring in our expertise from across the business to deliver a really exciting scheme, Paul highlights: 

“Our civil engineering divisions were tasked with widening footways and creating areas of soft landscaping. Our paving team utilised our self-supplied concrete and materials to put together the scheme supported by our surfacing division who laid the final asphalt layer in the carriageway. Finally, our lighting team worked closely with the support from our consultancy arm, who supplied advice on the use of energy-saving LEDs which maximise light levels whilst being energy efficient.”